INOVACE VE FAREMNÍM ZPRACOVÁNÍ MLÉKA NA SÝRY A KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY

zveme Vás na seminář

Datum od:
02.12.2021 09:00
Datum do:
02.12.2021 16:00
Místo konání:
Hotel U Kata, Kutná Hora
Druh:
seminář

 

INOVACE VE FAREMNÍM ZPRACOVÁNÍ MLÉKA NA SÝRY

A KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY

PŘEDNÁŠÍ:

Ing. Alena Saláková, Ph.D.

ÚSTAV TECHNOLOGIE POTRAVIN AGRONOMICKÁ FAKULTA

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ

  • Právní předpisy ČR a EU v oblasti bezpečnosti potravin.
  • Zavedení a řízení systému bezpečnosti potravin podle zásad HACCP.
  • Zásady správné výrobní a hygienické praxe.
  • Požadavky na mléko pro výrobu sýrů.
  • Vliv pasterace na výrobu sýrů.
  • Jednotlivé technologické operace při výrobě sýrů.
  • Úprava mléka před sýřením.
  • Syřidla a sýření mléka. Stanovení syřitelnosti a dávky syřidla.
  • Solení sýrů.
  • Zrání sýrů.
  • Technologický postup výroby čerstvých sýrů.
  • Praktická výroba čerstvého sýru.
  • Požadavky na mléko pro výrobu kysaných mléčných výrobků.
  • Vliv pasterace na výrobu kysaných mléčných výrobků.
  • Čisté mlékařské kultury, jejich hodnocení a práce s čistými mlékařskými kulturami.
  • Smetanový zákys. Využití v mlékárenských technologiích.
  • Jogurtová kultura. Výroba jogurtů.
  • Acidofilní kultura. Výroba acidofilního mléka.
  • Kefírová kultura. Výroba kefíru.
  • Hodnocení kvality kysaných mléčných výrobků.
  • Technologický postup výroby jogurtu.
  • Technologický postup výroby kefíru.
  • Technologický postup výroby kyšky.

Teoretické vyučování bude doplněno na dvou místecho exkurzi do faremní mlékárny.

Přiložené soubory